Amintirile acestui vizionar răzbat prin zidurile celei mai valoroase instituții oneștene, pe care a ctitorit-o, așaîncât vă voi spune eu câteva cuvinte despre dumnealui:
Despre domnul Mihai Ciobotaru niciodată nu este de-ajuns de spus tot ce ar trebui spus. Personalitate complexă, om de cultură prin vocație și statutul social, vizionar și perseverent în convingerile sale care au avut un impact major asupra urbei noastre, domnul director (directorul de bibliotecă Mihai Ciobotaru se confundă cu istoria bibliotecii oneștene) cu modestia-i cunoscută, consideră că a spus destul despre contribuția sa la ridicarea uneia dintre cele mai moderne biblioteci românești.
Așa mi-a spus și mie, în ciuda unei simpatii reciproce, probate în timp, când m-a primit la dânsul, în atmosfera unui cămin conjugal tihnit, ordonat și primitor, în momentul în care mi-am permis să încerc a-i mai scormoni prin amintirile gândului.
Mi-a vorbit, și se vedea că-i face plăcere, despre venirea dumnealui la Onești, despre implicarea în activitatea culturală a orașului, despre momentele de cotitură în demersul crucial al conceperii clădirii noii biblioteci oneștene și despre lucrarea de maturitate, istoria familiei sale.
Am discutat și despre politica asociată, nefericit de cele mai multe ori, cu segmentul cultural și mai ales despre suficiența sau lejeritatea abordării fenomenului cultural în societate.
Nu am notat, doar am ascultat, pentru că o discuție cu domnul Ciobotaru se transformă într-o experiență personală, de suflet, unde notițele se transformă inevitabil, în puls.
Nu am notat nu pentru mi-ar plăcea să țin totul pentru mine, sau poate, ci pentru că atmosfera familială creată de dumnealui și distinsa sa soție m-a făcut să uit de uneltele de scris cu atât mai mult cu cât am fost îmbiată și cu o prajitură de casă delicioasă.
Pe de altă parte m-a convins că tot ce a avut de spus, a spus de-alungul anilor în interviurile și articolele publicate și pe care le găsim la bibliotecă într-o colecție donată de dumnealui.
În toate aceste articole îl putem regăsi pe domnul Ciobotaru (era să scriu domnul Trandafir și nu greșeam!) în etapele dezvoltării personale slujind cultura și cu precădere biblioteca.
În discuția cu dumnealui, domnul Ciobotaru a recunoscut dar cu exagerată modestie, importanța demersului său în a crea o bibliotecă nouă, fără să uite pe cei care l-au susținut iar, cu umorul înțeleptului, și pe … ceilalți care îl persiflau: “țara nu are poduri și dumneata vrei o bibliotecă?”, “ce-ți trebuie, domnule, bibliotecă?” …
Dacă astăzi Oneștiul este recunoscut și chiar invidiat printr-o realizare majoră este grație acestui om care acum trăiește în liniște și senin, așa cum îi stă bine oricui conștient de rolul trecerii sale prin viață sau, ca să păstrăm cadrul, oricărui iubitor de carte aflat printre rafturile unei biblioteci.
Aș putea spune multe lucruri despre domnul director dar am să-i urmez sfatul, este destul, deoarece despre dumnealui vorbește de 16 ani o instituție întreagă, BIBLIOTECA.
Domnul Mihai Ciobotaru pentru viziunea și perseverența dumnealui trebuie onorat de întreaga comunitate de oneșteni deoarece a ctitorit cel mai important obiectiv cultural din Onești, Biblioteca Municipală “Radu Rosetti”, care astăzi, modelează conștiințe și emană energie, ne scoate din cotidianul nesigur și ne dă apă vie.
Vă mulțumim, domnule Ciobotaru!
20 martie 2017
ing. Doina Lili Bălcănașu – fost bibliotecar
Informații biografice despre domnul Mihai Ciobotaru puteți consulta și în volumul: Galben, Cornel – “Personalități băcăuane”, vol.VII, 2014
Documentele (foto, video, PDF) pot fi trimise pe adresa: lilibalcanasu@onestipedia.ro / Pentru transmitere mesaj și contact telefonic, completați formularul: