În amintirea tatălui

Alina (Drăghici) Toscu

În anul 1972 tatăl meu (Drăghici Mihail) pe atunci activând la Clubul Sportiv „Olimpia” București a fost solicitat să antreneze la  Clubul Sportiv Onești, devenind cel mai tânăr antrenor din țară la momentul respectiv, și așa a ajuns pe meleagurile oneștene.

În anul 1975, cu aproximație,  de la restaurantul Tabăra Arcașilor (de pe malul lacului Belci)  se  coordona telefonic începutul construcției bazei nautice  iar în 1976  se finalizează construcția acesteia.

Pe apele Belciului s-au desfășurat competiții internaționale  precum „Regata Prieteniei” (cu participarea țărilor socialiste) și naționale precum Campionatele Republicane de Juniori, cel de Seniori și Concursul Republican pentru ambarcațiuni mici.

În anul 1977, la un an după finalizarea bazei nautice, fosta Securitate, începe supravegherea acestui obiectiv datorită prezenței turiștilor și sportivilor străini (Tabăra Arcașilor era un punct turistic, iar baza nautică un loc unde se desfășurau competiții naționale dar și internaționale unde sportivii și antrenorii români interacționau cu cei străini).

În dotarea bazei sportive se puteau regăsi: hangar pentru ambarcațiuni, sală de forță, birouri, bazin cu apă acoperit unde funcționa un simulator de vâslit folosit de către sportivi în perioada rece când antrenamentele nu puteau fi făcute pe lac.

Florica Lavric una din marile campioane olimpice a fost  selectată în lotul clubului sportiv de la Onești  devenind campioana olimpica la canotaj la Jocurile Olimpice de la Los Angeles in 1984 (apare în fotografia cu echipa)

Canotajul în Onești s-a desfășurat până în anul 1987/1988 când, din câte am înțeles, din cauza unor probleme tehnice nu se mai putea practica acest sport în condiții favorabile si de siguranță. Pentru desfășurarea de probe/concursuri era nevoie de o anumită lungime a pistei, ori pe lac se formau deja „insulițe” de pământ (nivelul apei era prea scăzut – lacul se colmata, lucrările de dragare nu se mai efectuau, sau prea puțin, față de cât era necesar), astfel tatăl meu a fost nevoit să continuie acest sport în Constanța, oraș în care ne/am stabilit.

De amintit că la baza nautică , artistul Constantin Berdilă , cel care a realizat capodopera mozaicului impresionant din sala de gimnastică , a stat o perioadă de timp pe timpul lucrării. Acolo se spărgeau plăcile de piatră naturală de diferite nuanțe de bej, gri, maro, cu ajutorul unei „ghilotine”(nu cunosc termenul corect) rezultând pietricele mici de 3-4 mm care se lipeau după schițele maestrului pe un pătrat de hârtie și așa plecau porțiuni din lucrarea laborioasă spre sala de gimnastică unde se puneau în operă. Grandoarea lucrarii executate de catre dansul ar coplesi pe oricine.

Întotdeauna tatăl meu a fost atât de modest în a povesti despre el, încât prea puțin a rămas din amintirile lui atât de interesante.

Ramân însă amintirile mele, iar eu pot spune că, întradevăr am avut cea mai frumoasă copilărie în acea perioadă 1981-1988 în Onești, oraș frumos, pitoresc  și liniștit .

Regret că nu am făcut acest demers mai devreme, când el încă mai era și, cu siguranță aș fi avut mai multe de povestit … dar ca un leitmotiv așa ni se întâmplă tuturor în viață …

Acestea sunt amintiri de acum peste 30 de ani care pot avea oarecare omisiuni, asa că imi cer iertare dacă nu există acuratețe în faptele povestite.

Dar mă bucur că am împărtășit aceste amintiri personale care poate pot fi de folos pentru istoria orașului meu drag.

 

 

Subscribe
Primește notificări pentru
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
vechi
noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments
Stanciu Gabriela
Stanciu Gabriela
2 ani în urmă

Frumoase timpuridin copilăria ta și succesul canotajului bine formate, prin munca făcură de Mihail DRAGHICI,care a dus acest sport, la înalte performante , la olimpiada din 1984, și multe alte competiții, în acele perioade, în care copilăria era petrecută lingă acesti sportivi de performanta, și toate se petreceau în Onesti, un oraș al sportului.Am avut o altfel de copilărie, mult mai frumoasă, comparativ cu cea din zilele actuale.Păcat ca acum traim, numai din amintiri. ❤❤❤

Documentele (foto, video, PDF) pot fi trimise pe adresa: lilibalcanasu@onestipedia.ro / Pentru transmitere mesaj și contact telefonic, completați formularul: